Informatie omtrent overstromingen in Limburg
Vorige week is iedereen opgeschrikt door het extreme noodweer in Limburg en de ons omringende landen. Door de hevige regenval en overstromingen is er logischerwijs veel schade ontstaan. We wensen adviseurs met klanten in de getroffen regio veel sterkte met de extra werkzaamheden met betrekking tot deze gebeurtenissen.
Eerste indruk
Gelukkig kunnen we melden dat onze eerste indruk is dat veel van de ontstane schade gedekt is. De focus ligt nu vooral op de opruim- en herstelwerkzaamheden. Daarna volgt de fase waarin de getroffenen, bijgestaan door hun adviseurs en schade-experts, de schade gaan opnemen. Wij zien dat er naast auto- en inboedelschade ook reparatieverzoeken met betrekking tot caravans en recreatiewoningen binnenkomen. Wij begrijpen dat het noodweer ontzettend veel impact heeft op onze verzekerden en doen er alles aan om hen zo goed mogelijk te ondersteunen bij de afwikkeling van de schade.
Schade melden
Heeft uw relatie schade en wil hij of zij dit melden bij ons? Kijkt u dan op onze website onder het kopje "Schade" Hier staat per situatie uitgelegd wat de te nemen stappen zijn. Let op: uw relatie dient er rekening mee te houden dat, door de hoeveelheid aan schademeldingen, een expert niet op korte termijn kan langskomen. Daarom is het belangrijk dat er goede foto's worden gemaakt van de schade.
Tips en adviezen voor uw relatie
- Neem altijd eerst contact op met de verzekeraar of adviseur om de schade te melden.
- Maak video's en foto's van de auto of de situatie in en rondom het huis, de caravan of de recreatiewoning.
- Zorg dat uw relatie bereikbaar is voor de verzekeraar of adviseur, ook op het tijdelijke adres.
- Pas op voor zogenaamde experts of bemiddelaars waar uw relatie niet zelf om heeft gevraagd en die ook niet door de verzekeraar zijn gestuurd. Vraag altijd voor welk bedrijf ze werken en zet nooit zomaar een handtekening.
- Is de situatie veilig? Begin dan met opruimen.
- Verzamel eventueel facturen van belangrijke, grote aankopen die beschadigd zijn.
- Bekijk voor meer advies de folder van Stichting Salvage.
Bron: Verbond van Verzekeraars
De overheid betaalt mee?
Het demissionaire kabinet heeft zich voorgenomen een deel van de schade aan Limburgse huizen, auto's en winkels te vergoeden. Hiervoor is een speciale wet uit 1998, genaamd “Wet tegemoetkoming schade bij rampen” in werking getreden. Door de overstromingen uit te roepen tot nationale ramp is het mogelijk deze wet in te zetten. Deze wet kan worden gebruikt voor het vergoeden van schade die niet door de verzekering gedekt wordt. Het is nu nog niet helemaal duidelijk hoe deze regeling werkt, maar daar zal de aankomende weken meer duidelijkheid over komen. Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid. Hier staat een Q&A met betrekking tot de Wet tegemoetkoming schade bij rampen op.
AnsvarIdéa werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.