Coronavirus en de reisverzekering
De uitbraak van het coronavirus is u vast niet ontgaan. De afgelopen weken is dit namelijk non-stop in het nieuws. Nu het coronavirus in meerdere landen is vastgesteld kunnen wij ons voorstellen dat u de nodige vragen heeft gekregen van uw relaties.
Allereerst adviseren wij altijd de instructies van lokale autoriteiten en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten te houden. Hier zijn ook de contactgegevens te vinden. Wilt u meer weten over het coronavirus? Ga dan naar de website van het RIVM.
Verbond van Verzekeraars
Om verschillende partijen snel van antwoorden te voorzien, heeft het Verbond een website opgesteld met veelgestelde vragen rondom de virusuitbraak. Deze pagina wordt aangevuld als er nieuwe informatie beschikbaar is.
Negatief reisadvies en de reisverzekering
Geldt er op het moment van boeken voor de reisbestemming een reisadvies met code oranje of rood? Dan heeft uw relatie geen recht op een vergoeding als hij of zij de reis annuleert of vervroegd afbreekt vanwege het coronavirus op de reisbestemming. Dit reisadvies met informatie over de veiligheid van gebieden en landen wordt afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op: Het maakt daarbij geen verschil als er tussen de boekingsdatum en de datum waarop de terugreis is er een periode is geweest waarbij het reisadvies een andere kleurcode had.
Annuleringsverzekering
Als uw relatie niet wilt reizen naar, of eerder terug wil keren uit, een land of gebied waar het coronavirus heerst verzoeken wij hen contact op te nemen met de reisorganisatie. In sommige gevallen kan de reis worden omgeboekt naar een andere bestemming.
Calamiteitenfonds
Het Calamiteitenfonds is opgericht om het financieel risico voor reizigers zoveel mogelijk te beperken. Calamiteiten en rampen zijn bijzondere situaties die veroorzaakt zijn door molest of een natuurramp en die zeer ongewoon zijn in het bezochte land in een bepaalde periode. Reisorganisaties kunnen zich bij het fonds aansluiten. De garantieregeling van het Calamiteitenfonds is uitsluitend van toepassing op calamiteiten die het gevolg zijn van een natuurramp of van molest.
Een negatief reisadvies is een uitdrukking die vaak gebruikt wordt maar geen formele status heeft. Het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert wel de uitdrukking 'niet reizen'. Bij de besluitvorming door de Calamiteitencommissie worden de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de overwegingen betrokken. Dit betekent echter niet dat een ontradend reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken per definitie leidt tot een uitkeringsvatbare situatie.
De Calamiteitencommissie is volledig onafhankelijk. Alleen de besluiten van die Commissie bepalen of het Calamiteitenfonds wel of niet uitkeert. De meest actuele informatie vindt u op de website van het Calamiteitenfonds.
AnsvarIdéa werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.