Tjalling (1)

‘AnsvarIdéa verheft duurzaam verzekeren tot nieuwe standaard’

Duurzaamheid zit bij verzekeraar AnsvarIdéa in het dna, maar was niet altijd even zichtbaar. De laatste jaren komt het duurzame karakter echter ook steeds meer tot uiting in de producten. Dit geldt zeker voor de Ansvar Bewust-verzekeringen, die duurzaam verzekeren tot standaard verheffen. Tjalling Alkema, accountmanager van AnsvarIdéa, vertelt ons meer over deze ontwikkeling.

Tjalling, kun je uitleggen wat er zo bijzonder is aan jullie Bewust-verzekeringen?
“Onze Bewust-lijn is niet alleen gericht op het bieden van financiële compensatie, maar ook op het stimuleren van duurzaamheid. Duurzaamheid gaat voor ons trouwens niet alleen over het milieu, maar ook over de mens zelf.”

“Op dit moment bieden wij onder het Bewust-label een inboedelverzekering, woningverzekering en aansprakelijkheidsverzekering aan. In deze verzekeringen hebben we heel specifiek dekkingen opgenomen die te maken hebben met duurzaamheid.”

Kun je hier concrete voorbeelden van geven?
“We bieden onder andere dekkingen waarmee je na schade kunt verduurzamen. Als je een schade hebt gehad, een volledige schade of een deelschade, dan kun je ervoor kiezen om 15% meer uitgekeerd te krijgen. Die 15% kun je dan inzetten om te verduurzamen.”

“Dus stel dat je huis, bijvoorbeeld door brand, helemaal total loss raakt en je drie ton herbouwwaarde hebt. Dan zou je met die 15% extra € 45.000 extra mogen verduurzamen. Niet om een dakkapel of een aanbouw te plaatsen, maar wel om extra te isoleren of een warmtepompinstallatie te plaatsen. Dit geldt ook voor de inboedel. Als iets economisch total loss is, dan kun je 15% extra krijgen om een duurzamer apparaat terug te kopen. Bijvoorbeeld een koelkast, TV of laptop met een beter energielabel.”

“Verder zijn duurzame energiesystemen zoals zonnepanelen en warmtepompen standaard verzekerd. Als deze systemen door een verzekerde gebeurtenis minder goed functioneren, compenseren wij het productieverlies. Tot slot kun je ook denken aan het verzekeren van deelbezit en het stimuleren van repareren in plaats van vervangen.”

En hoe moet ik dat voor me zien bij de aansprakelijkheidsverzekering?
“In de aansprakelijkheidsverzekering vind ik de prosumer-dekking een leuk voorbeeld. Dit zijn mensen die creatief bezig zijn, die bijvoorbeeld meubeltjes kopen, opknappen en weer doorverkopen. Als daar productaansprakelijkheid uit ontstaat, zegt een normale aansprakelijkheidsverzekeraar: dat is iets zakelijks. Maar dat zijn gewoon mensen die hier en daar wat bijverdienen, geen professionals met een KVK-inschrijving. Bij onze verzekering is dat dus wel verzekerd.”

“Ook bestuurdersaansprakelijkheid wordt gedekt. Mensen die zich bijvoorbeeld vrijwillig inzetten als bestuurder bij een vereniging of stichting, kunnen te maken krijgen met aansprakelijkheid. Dat hebben we dus ook opgenomen in onze verzekering.”

Dat is het menselijke aspect waar je het net over had.
“Ja, dat heeft niet zozeer te maken met het milieu, maar wel met hoe mensen in de maatschappij staan. Maar je kunt ook denken aan psychologische ondersteuning. Als je schade hebt gehad die impactvol geweest is, kun je daar last van hebben. Ik denk niet dat er een andere verzekeraar is die bij een inboedel- en opstalverzekering psychologische hulp aanbiedt.”

Vallen al jullie verzekeringen nu onder het Bewust-label?
“Bij de woonverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering boden we het Bewust-label een tijdlang aan als keuze: je koos óf voor de Bewust-lijn, met extra dekkingen op het gebied van duurzaamheid, óf voor een wat lagere premie en een verzekering zoals andere verzekeraars die ook bieden.”

“Op een bepaald moment vonden wij dat we die keuze als duurzame verzekeraar niet meer moesten bieden. Wij vinden dat we als duurzame verzekeraar altijd de meest uitgebreide en duurzame verzekering moeten aanbieden. Dus nu is die keuze er niet meer. Je krijgt standaard een Bewust-verzekering. Sterker nog: wij gaan ook onze bestaande klanten, die al één van deze verzekeringen hebben, omzetten naar de Bewust-lijn. Die krijgen dus ook die extra dekkingen.”

“In de toekomst willen we ook andere verzekeringen onder dit label laten vallen. We zijn nu al bezig met een autoverzekering met extra duurzame dekkingen.”

Is de premie van de Bewust-verzekeringen hoger? Moeten die bestaande klanten bijvoorbeeld meer betalen?
“Nee, voorheen was er wel een toeslag. Daar zat de gedachte achter dat mensen die bewust kiezen voor zo’n verzekering er wel wat extra’s voor over hebben. Maar dat hebben we losgelaten. We zeggen nu: iedereen die zich bij Ansvar verzekert, krijgt de verzekering tegen de premie die we rekenden voor het oude product.”

Dus jullie bieden wel extra dekkingen, maar vragen niet meer premie. Is dat wel rendabel?
“Daar ga ik wel vanuit, haha. Maar het is ook een stukje idealisme. Ansvar heeft duurzaamheid vanaf de oprichting hoog in het vaandel heeft staan. Ansvar is het Zweedse woord voor verantwoordelijkheid, Idéa staat voor idealisme. Dus wat dat betreft zit het al vanaf 1967 in ons dna. Eerder kwam het vooral tot uiting in de manier waarop we met beleggingen omgingen en de organisatie was opgebouwd. De laatste jaren integreren we het ook steeds meer in onze producten.”

Merk je dat er ook vanuit de maatschappij meer behoefte is aan dit soort producten?
“Ja, dat zie ik wel. Een paar jaar geleden was duurzaamheid voor veel klanten en tussenpersonen nog een ver-van-mijn-bedshow. Het was niet echt een thema. Nu worden we zelf benaderd door intermediairs die het interessant vinden en er graag meer over willen weten. De vraag is nu, waar sta je voor als adviseur: adviseer je wat je altijd al hebt gedaan of zoek je de samenwerking met een kleine verzekeraar die écht maatschappelijk verantwoord is?”

En wat vind je van andere verzekeraars die adverteren met duurzaamheid?
“Dat juichen we alleen maar toe. Want het helpt ons natuurlijk. En niet alleen ons, want uiteindelijk gaat het erom dat de wereld duurzamer wordt. Pas als iedere verzekeraar dit gaat doen heb je echt impact. Wij zijn immers maar een kleine speler met beperkte invloed. Daarom zijn we ook actief betrokken bij Insver, een platform dat duurzaamheid in de verzekeringsbranche wil stimuleren.”

Jullie krijgen ook waardering uit de branche. Zo waren jullie onlangs genomineerd voor een mooie award. Kun je hier wat over vertellen?
“Ja, in het Adfiz Prestatie Onderzoek waren we met onze Bewust-verzekeringen genomineerd in de categorie Duurzame Ontwikkeling. Uiteindelijk hebben we net niet gewonnen, maar kregen we wel een eervolle vermelding. In het juryrapport werden we een voorbeeld voor andere verzekeraars genoemd. Dat vind ik wel heel leuk en motiverend om te lezen. Dat wij als kleine speler blijkbaar voorlopen op de rest.”

Vind een assurantieadviseur

AnsvarIdéa werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
{{advisor.Phone}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor