Turiensocial2 (1)

Björn Jalving: te druk voor duurzaamheid?

Hoe krijg ik meer gedaan op het ge­bied van duurzaamheid? Helaas heb ik de achtste en negende dag in de week ook nog niet kunnen vinden, maar wel heb ik twee voorbeelden. Twee voorbeelden waar ik motiva­tie uithaal om ook daadwerkelijk tijd voor duurzaamheid te maken.

Wellicht herken je het gevoel,je zou graag meer doen op het ge­bied van duurzaamheid maar het is al zo druk. Soms heb je ideeën hoe zaken duurzamer kunnen of hoe duurzaamheid meer in de bedrijfsvoering doorgevoerd kan worden, maar er is ook de hectiek van alledag. Door van duurzaamheid een doelstelling te ma­ken is er de spreekwoordelijke stok achter de deur om ermee aan de slag te gaan. Uiteraard is het hierbij prachtig om als doelstelling te hebben om als bedrijf in 2030 volledig CO2-neutraal te opereren. Maar juist op persoonlijk of op teamniveau is het goed om een doelstelling af te spreken. Deze doel­stelling is vaak veel tastbaarder voor ons en de collega's. Een goede doelstel­ling geeft richting, verhoogt de motivatie, versterkt de saamhorigheid binnen het team en is van positieve invloed op onze eigenwaarde. Mijn doelstelling op het gebied van duurzaamheid in 2023? Wij gaan er met ons team voor om minstens drie nieuwe producten te introduceren waarbij duurzaamheid een belangrijke component is.

Inspiratie buiten de deur
Soms is een inspirerend verhaal buiten de deur voldoende om te beseffen dat een drukke agenda geen reden mag zijn om ergens niet mee aan de slag te gaan. Een voorbeeld waar ik stil van werd, is het bezoek van eurocommissa­ris Frans Timmermans aan Oekraïne. Vanwege de veiligheid reisde Timmer­mans per geblindeerde trein af naar Kiev om daar met Zelenski en diverse ministers te praten over de groene wederopbouw van Oekraïne. Een jour­nalist vroeg of duurzaamheid hetgeen is waar Oe­kraïne nu op zit te wachten, is er niet meer de be­hoefte aan wapens? Timmermans gaf daarop als antwoord dat juist nu het in gesprek gaan over de wederopbouw hoop geeft. Hoop op dat Oekraïne grotendeels kan voorzien in de eigen energiebeoefte, hoop op een moderne, stabiele en duurza­me economie en hoop op een EU-lidmaatschap.
Juist vanuit Oekraïne is er daarom de behoef­te te investeren in een duurzame toekomst. Het land is afhankelijk van fossiele brandstoffen maar ziet mogelijkheden om meer met hernieuwbare energie te gaan werken om zo onafhankelijker en weerbaarder te worden. En een rol te spelen in de productie van biomethaan en groene waterstof, twee brandstofsoorten die in de toekomst waar­schijnlijk meer nodig zullen zijn, waardoor zij ook voldoende exportmogelijkheden zien.

Deze hoop en veerkracht geven mij de motiva­tie en inspiratie om ook een aantal stappen harder te zetten. Want tja, de agenda is altijd vol maar er moet toch ruimte te maken zijn voor belangrijke zaken als duurzaamheid? Ondernemen gaat verder dan de problemen van alledag oplossen, de lange termijnvisie en zorgen dat je ook straks klaar bent voor de toekomst, hoort hier zeker bij. En hoe die toekomst er straks uit ziet? Dat ligt ook aan ons! 

In de rubriek 'Duurzaamheid' onderzoeken Björn Jalving en Paul Burger van Turien & Co./ Ansvarldéa kansen voor financieel adviseurs bij verduurzaming. Reacties zijn welkom op communicatie@ansvaridea.nl.

Kijk voor meer info over dit onderwerp op www.vvponline.nl/dossiers/duurzaamheid-3

Vind een assurantieadviseur

AnsvarIdéa werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
{{advisor.Phone}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor