Schoorsteenbrand

Al tien jaar lang vinden er in Nederland rond de 2.000 schoorsteenbranden per jaar plaats. Mede daarom staat in onze voorwaarden dat u verplicht bent om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen: schade die het gevolg is van een schoorsteenbrand is alleen verzekerd als de schoorsteen (schoorstenen) jaarlijks door een professioneel bedrijf wordt geveegd/gereinigd. Dit is verplicht als in uw huis gebruik wordt gemaakt van kachels en/of haarden waarin sprake is van verbranding van vaste of vloeibare stoffen.

Specialisten aan het woord

Op de site van de brandweer staat heel mooi omschreven wat een schoorsteenbrand is:

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand! Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.”

Bron: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/schoorsteenbrand/

Schoorsteenbrand voorkomen

Je kunt hier ook tips vinden om een schoorsteenbrand te voorkomen en leert wat je vooral wél en niet moet doen bij een schoorsteenbrand.
  • Laat je schoorsteen minimaal jaarlijks vegen.
  • Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).
  • Zorg voor een emmer met zand naast de open haard/kachel/schoorsteen.
  • Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus!).
  • Stook volgens de Zwitserse methode.
  • Schoorsteenbrand? Blus nooit met water!

Wie kan mijn schoorsteen vegen?

Bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB) zijn 150 schoorsteenvegers aangesloten, verspreid over heel Nederland. ASPB schoorsteenvegers volgen opleidingen, cursussen en nemen deel aan themadagen. Sinds 2002 geldt als toelatingseis voor het lidmaatschap, dat de opleiding tot Gezel schoorsteenveger moet worden gevolgd. ASPB leden hebben een ASPB pas, waarmee zij zich kunnen legitimeren. Alle aangesloten leden van de ASPB zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze schoorsteenvegers hebben een vakdiploma, ze hebben de juiste spullen en ze rijden in busjes met de bedrijfsnaam van het bedrijf. Na de klus ontvangt u een factuur met alle gegevens over het bedrijf en het gedane werk. Mocht er iets misgaan, dan is er een onafhankelijke klachtencommissie om de ASPB-leden aan te spreken op hun werk en eventuele fouten. Kijk op voor meer informatie of het maken van een afspraak op https://www.schoorsteenveger.nl.

Deskundigenartikel van Burghgraef van Tiel

burghgraef van tiel is een toonaangevend bedrijf op het gebied van risico-inspecties en preventieadvies. Op de site van burghgraef is te lezen dat ca. 10% van de woningbranden wordt veroorzaakt door een schoorsteenbrand. Het interessante artikel, dat eind 2022 is gepubliceerd is hier te lezen. Het bevat veel (technische) informatie over het ontstaan en voorkomen van schoorsteenbranden.

Vind een assurantieadviseur

AnsvarIdéa werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
{{advisor.Phone}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor