Ventilatie

Een beter klimaat begint bij jezelf, dat geldt niet alleen voor de wereld om ons heen, maar ook voor ons eigen huis. Een goed klimaat creƫren in de woning zorgt voor schone lucht, voor een goede afvoer van vocht en van stof en draagt daarmee bij aan goed onderhoud van de woning en een gezonde leefomgeving.

Tips - Ventilatie

Schade door langzaam inwerkende klimatologische invloeden, zoals het kromtrekken van het hout in uw woning door onvoldoende ventilatie is niet verzekerd door uw woningverzekering. De reden hiervan is dat u dit gemakkelijk kan voorkomen door verantwoordelijkheid te nemen voor uw eigen thuisklimaat door voldoende te ventileren. In de huidige nieuwbouwwoningen is veelal mechanische ventilatie aangebracht waardoor er een continue circulaire luchtstroom op gang wordt gebracht van buiten naar binnen en vice versa. Mocht u een wat oudere woning hebben waar nog een mechanische ventilatie in van toepassing is, dan hebben wij een aantal tips voor u.

Op de website van Milieu Centraal staan een aantal goede tips om te ventileren en daarmee het binnenklimaat in je woning te verbeteren:

  • Laat ventilatieroosters altijd open. Dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Heb je klepraampjes, zet die dan op een kier als je thuis bent.
  • Maak de roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger. Soms kun je de kap eraf halen, die kun je dan schoonmaken met een sopje.
  • Zorg dat de lucht je huis kan doorstromen. Onder de deuren in huis moet minstens 1,5 cm ruimte zitten. Maak te lange deuren iets korter of zet er een rooster in.
  • Zorg voor extra ventilatie in keuken en badkamer. Gebruik de afzuigkap tijdens het koken en een inbouwventilator in de badkamer tijdens en na het douchen.
  • Met een C02-meter kun je meten hoe gezond de lucht in jouw huis is. Koop of leen een CO2-meter en zet die een tijdje in de woonkamer en de slaapkamer. In de badkamer kan een vochtmeter handig zijn.
  • Ga je het huis isoleren of verbouwen, of laat je de ramen of kozijnen vervangen? Kijk meteen hoe je de ventilatie kunt verbeteren. Bijvoorbeeld met winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of een ventilatie-unit in de woonkamer. Check de mogelijkheden op Energiezuinig ventileren.

Schimmelplekken voorkomen

Voor het voorkomen van schimmelplekken op de muren, vloeren en plafonds van uw woning is het belangrijk om voldoende te ventileren en beginnende vochtschade in een vroeg stadium aan te pakken. U voorkomt hiermee ook gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid of hoofdpijn. Op de site van de Rijksoverheid staan ook enkele tips voor een goed binnenklimaat, kijk op de website van de Rijksoverheid.

Vind een assurantieadviseur

AnsvarIdéa werkt uitsluitend met assurantieadviseurs. Indien u deze nog niet heeft, dan kunt u hieronder een adviseur bij u in de regio zoeken.

Postcode
.

{{searchResultText}}

{{advisor.Name}}
{{advisor.Addressline1}}
{{advisor.Addressline2}}
{{advisor.Phone}}
Afstand: {{advisor.DistanceKM}} kilometer
Partnerkantoor